De Vilde Blomsters Dag

Den 19. juni har tre tapre beboere fra vores afdeling været med til fejring af De Vilde Blomsters Dag i Utterslev Mose. På trods af den kraftige regn har der været flere fra naboområder, som sammen med os kom for at lære mere om de lokale planter.
 
Vi har hørt om de godt 30 forskellige græsarter, der vokser i mosen, vi har lært om de giftige og de spiselige planter og vi har fundet et utal af snegle og et bosted for vandsalamandre. Det var desværre for koldt til at vi kunne se de smukke små dyr, så vi må hellere besøge Langholmen igen om ikke så længe!

Fejring af De Vilde Blomsters Dag

 

Endnu en dag med spaden i hånden

 
Søndag den 8. maj 2022 har vi afholdt endnu en vellykket havearbejdsdag i vores gård. Denne gang har vi fokuseret på et mindre område ved Hyrdevangen 20. Området har tidligere været et blomsterbed, og selvom det med tiden har mistet lidt af sin glans, var det stadigvæk fuldt af liv og interessante planter. Den mest iøjnefaldende beslutning vedrørte de to store "græsplanter", som har vokset sig store på en helt ukontrolleret måde. Med sved på panden lykkedes det for os at grave dem op. Resultatet var mere end tilfredstillende - det skabte rum til en mere spændende blomsterliv. Vi er allerede spændte på at se, hvad der mon vokser frem.

Nye (vilde) muligheder med vores naboer

 
Den 7. maj 2022 har Agnieszka fra Vild natur-gruppen mødt med to bestyrelsesmedlemmer fra Afdeling 28-30 (Ayoe og Annette). Vores naboafdeling er også i gang med at etablere vild natur på deres område; vi mødtes tilfældigvis for første gang, da de netop var i gang med at etablere et blomsterbed ved Parkstykket. Mødet den 7. maj var en opfølgning på det første møde for et par uger inden. Vi har talt om hinandens vild natur-planer og vi blev hurtigt enige om at det vil være både hyggeligt og gavnligt (ikke mindst for biodiversiteten!) at de to afdelinger samarbejder om flere områder med vild natur. Vi har blandt andet aftalt om at dele vores erfaringer med vild natur, udvide det blomsterbed, som Afdeling 28-30 har etableret ved Parkstykket (nok først til næste år) og arrangere aktiviteter med natur i fokus på tværs af begge afdelinger, således at vi kan lære vores naboer bedre at kende. Vi håber, I vil støtte op om alle disse spændende arrangementer! Hvis du vil være med, har spørgsmål eller kommentarer, skriv gerne til vildnatur@afd27.dk.
 
Mvh
Vild natur-gruppen
 

Se, de vokser!

 
Den 7. maj var vild natur-gruppen på udkig efter de første forårstegn af vild natur i vores afdeling. Med stor glæde har vi opdaget, at alle vores nye "beboere" er godt tilpas i de nye omgivelser, og de begynder at blomstre allesammen. Er det ikke skønt?
 
 

Vilde blomster er flyttet ind!

Lørdag den 2. april har en gruppe beboere etableret det første blomsterbed med vilde blomster i vores gård. Vi har valgt at gå efter område 7 (jf. et oversigtskort fra den tidligere nyhed). Dette område fik flest stemmer til vores afstemning, og vi syntes også at det var et godt område at starte med.
 
Først skulle græsset fjernes, og der blev kæmpet både med en havefræser, spade og river. Efter tre svedige timer (med en kort pause til pizza og sodavand), kunne vi endeligt så blomsterne. Vi har udvalgt en blomsterblanding, hvor planterne er specielt udvalgt med fokus på et godt miljø for sommerfugle og insekter.
 
Tak til alle, som har vist interesse for vores projekt - både dem, som deltog i afstemningen, som hjalp på dagen (både børn og voksne) og dem, som kom forbi og hilste på os, mens vi arbejdede. Det bliver spændende at se, hvad der mon dukke op i vores nye blomsterbed!
 
Hvis du gerne vil være med i kommende aktiviteter, skriv da gerne til os på vildnatur@afd27.dk. Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har gode idéer til hvad vi ellers kan gøre i vores gård eller hvis du gerne vil hjælpe - der er meget at tage fat i! Vi er slet ikke færdige med vores arbejde. Kommende havearbejdsdag er allerede søndag den 8. maj fra klokken 13. Mere information følger. Vi håber, vi ses i gården!
 
Mvh
Vild natur-gruppen  
 

TV- stjerner

 
Da vi oprindeligt har talt om at starte vild natur-projektet i vores gård, blev det nævnt som én af mulighederne at vi kunne deltage i et TV-program "Giv os naturen tilbage, Sæson 2", som skal vises på DR til næste år. Vild natur-gruppen har løbende været i kontakt med producenterne, hvor vi har talt om hvad der kan lade sig gøre og om det giver mening for både os og dem at vi deltager i optagelserne. I april har producenterne endeligt besluttet at vi alligevel ikke helt passer i den fortællingsramme, programmet har, så TV-stjerner bliver vi ikke - i hvert fald ikke i denne omgang.

Haven har brug for dig: vilde blomster i vores gård

Den 2. april skal vi til at lave blomsterbede i gården og Vild natur-gruppen vil gerne have DIN mening om, hvor de skal placeres.

Vi har udvalgt nogle områder, som vi mener godt kan tåle lidt mere vild natur. Du kan se alle områder på kortet nedenfor. Arealet af de forskellige områder varierer fra omkring 30-90 kvadratmeter.

Det er ikke tanken (ikke i år i hvert fald), at alle 7 områder skal overgives til vild natur. Vi vil udpege et eller flere områder, som omdannes til smukke blomsterenge på baggrund af tilbagemeldingen fra jer, og hvor mange beboere, der gerne vil hjælpe på dagen, og hvad der generelt giver bedst mening for vores gård.

Vi håber i øvrigt, at vi ses den 2. april! Praktiske detaljer kommer senere, så hold godt øje med vores hjemmeside.

 

STEM PÅ VILD NATUR PLACERING

Tilgå stemmeseddel her - Du kan stemme frem til den 1. april.

 

Med venlig hilsen

Vild natur-gruppen

Smukke æbletræer i vores gård

Den 6. november har Vild Natur-gruppen plantet to smukke æbletræer i vores gård. Træerne er af to forskellige arter: Rød Aroma og Belle de Boskoop. Træerne er meget unge, og derfor er det naturligvis for tidligt at forvente den store høst allerede i 2022, men der er i hvert meget at glæde sig til. Og når frugterne kommer frem, bliver det også nemmere at skelne mellem de to træer, som I kan læse i beskrivelsen nedenunder:
 
Rød Aroma: Populær og rigtbærende velsmagende sort. Rundt middelstort æble med rød dækfarve. Kan plukkes i september og gemmes frem til jul. Kraftigvoksende træ med udbredt og åben krone. Meget sundt og hårdfør sort, udbredt i hele Skandinavien.
 
Belle de Boskoop: Et stort madæble. Farven er gråliggrøn til guldgul med rustbelægning, skrællen er tyk og sej. Smagen er syrlig-sød med en god aroma og svag duft. Plukkes i sidste halvdel af oktober og kan gemmes til langt hen på foråret.
 
Som I kan se på billederne, blev det til meget gravearbejde, hvor alle fik lov til at prøve krafter med skovle og spader. For at give træerne de bedste chancer til at voksne, har vi, i overensstemmelse med de på området gældende kommunale anvisninger, udført en vandtest (hvor vi skulle måle, hvor lang tid det tager for vandet at forsvinde fra plantehullet). Under vandtesten viste det sig, at jorden var meget komprimeret (det tog lang tid for vandet til at forsvinde) og dette kunne i værste fald betyde, at rødder til vores træer drukner. For at forbedre hullet har vi derfor tilføjet noget sand. Nu håber vi, at alt er, som det skal være og at vi allerede til foråret kan se, at vores træer har fundet sig godt tilpas i gården!    
 
Det blev det sidste tiltag fra Vild Natur-gruppen i 2021, men hold godt øje med vores hjemmeside, der kommer nemlig flere aktiviteter til foråret 2022.
 
Mvh
Vild Natur-gruppen
 
P.S. I november er der også plantet to æbletræer ved parkeringspladser på Parkstykket. Disse træer udspringer fra et samarbejde med Købnenhavns Kommune (Partnerskabstræer) og samarbejdet er uafhængigt af Vild Natur-gruppen.
 

VILD NATUR

Synes du også vores gård trænger til lidt mere grønt?

Er du vild med vild natur?

Vil du gerne se vores afdeling i anden sæson af "Giv os naturen tilbage", som vises på DR?

Snobrød i vores gård

Planer og ønsker for vild natur i gården

Børn tegner natur og billeder med blomster

Græsplæne eller jungle? Mere biodiversitet i boligområderne

Mød Sara Berg, der er konsulent hos KAB, og som skal hjælpe de almene boligafdelinger i København med at få mere vild natur.

VILD NATUR: TAK FOR SNAKKEN - MEN DETTE ER KUN BEGYNDELSEN!

Søndag den 13. juni har en gruppe beboere mødt i gården for at tale om vores ønsker og planer til mere vild natur i afdelingen. Alt sammen mens børn har farvet tegninger med blomster og vi spiste snobrød. 

Idéen blev taget godt imod og vi har talt længe om hvilke muligheder der er. På baggrund af vores snakke vil vi skrive et beboerforslag, som skal behandles på det kommende afdelingsmøde (p.t. regner vi med at mødet afholdes i august).

Det var en stor fornøjelse at kunne mødes i en større kreds, men vi er bestemt ikke færdige med vores arbejde. Så hvis du gerne vil hjælpe os (enten med at skrive beboerforslaget, eller med havearbejdet i tilfælde forslaget stemmes igennem), så vil vi meget gerne høre fra dig. 

Skriv til os på vildnatur@afd27.dk  

Du er også meget velkommen til at skrive, hvis du er bekymret eller har spørgsmål. Eller hvis du bare vil sige, at du synes godt om idéen - vi vil nemlig gerne høre fra så mange som muligt. 

På vegne af vild natur-projektgruppen vil jeg også ønske jer en god sommer, og jeg håber vi ses i august til afdelingsmødet - og forhåbentligt også inden!

Agnieszka

10 tips til at lave dit eget insekthotel

Lav dit eget insekthotel til vilde bier. Få 10 tips til, hvordan du selv bygger et insekthotel, som vil lokke bierne til.

Få mere dyreliv i haven

Få gode ideer til, hvad du kan gøre for insekter, fugle og andre dyr i din have. Her viser gartner Anja Kelvin, hvad de gør for dyrene i Haveselskabets Have på Frederiksberg.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til Agnieszka fra bestyrelsen på vildnatur@afd27.dk  
 
Du kan også blive inspireret på følgende hjemmesider:

Hent plakat

Giv os naturen tilbage.